Pierwszy tydzień 2021 roku niewiele zmienił na europejskim rynku wieprzowiny. W Niemczech cały czas mamy do czynienia z dużą podażą żywca, który wpływa na niskie ceny w skupach. Nie można też nie wspomnieć o fatalnych skutkach jakimi są nowe obostrzenia. Kolejne miesiące zamrożonej gastronomii i hotelarstwa tylko pogłębiają kryzys na rynku żywca. Przed hodowcami szykują się powtórne ciężkie tygodnie.
-
Poradnik suszowy – publikacja specjalna Agro Profil14,00 zł – 19,95 zł
-
Rzepak – publikacja specjalna Agro Profil10,50 zł – 14,95 zł
Jakie ceny figurowały na rynku trzody na początku stycznia?
Polska
Początek nowego roku na rynku krajowym charakteryzował się dalszym spadkiem cen za żywiec wieprzowy. W dniach 20.12.2020-03.01.2021 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 3,85 zł/kg, o 1,46 % mniej niż w ubiegłym raporcie. Cena tego żywca była o 0,2% niższa niż przed miesiącem oraz o 38,8% niższa niż przed rokiem.
UE
W dniach 20.12.2020-03.01.2021 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 127,97 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej.
Największy tygodniowy na Litwie (o 2,1%). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 111,53 EUR/100 kg.
W rozpatrywanym tygodniu listopada br. cena sprzedaży półtusz wieprzowych nie uległa zmianie i wynosiła 5,87 zł/kg,o 1,1% mniej niż pod koniec grudnia. Cena półtusz była o 37,3% niższa niż przed rokiem.
Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )

Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).

Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.

Tab. 4 Średnie tygodniowe krajowe ceny prosiąt uzyskane w transakcjach targowiskowych.

źródło:Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kzp-ptch.pl