sobota, 20 kwietnia, 2024
spot_imgspot_img

Singapur wprowadza na rynek mięso z laboratorium

spot_img

Kilka lat temu świat obiegła informacja, że trwają badania nad stworzeniem mięsa w warunkach laboratoryjnychDziś to już nie tylko domysły lecz fakt. Singapur zezwolił na sprzedaż na swoim rynku mięsa wyhodowanego w warunkach laboratoryjnych – poinformowała agencja Reuters.

Prawdziwe mięso bez konieczności poddawania zwierząt ubojowi

Chociaż ciężko w to uwierzyć to prawdziwe mięso w laboratorium powstaje  bezpośrednio z komórek zwierzęcych pobranych od żywych zwierząt. Ma te same włókna mięśniowe, wygląd i przede wszystkim smak. Singapur wydał zezwolenie regulacyjne na oficjalną sprzedaż mięsa z kurcząt hodowanego w laboratorium amerykańskiemu startupowi Eat Just. 

“Firma Eat Just Singapur jest pierwszym krajem na świecie, który wydał takie zezwolenie dla „czystego mięsa”.- informuje KIPDIP Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Przyszłość eksportu pod znakiem zapytania 

Samowystarczalność to azjatyckie marzenie. Singapurski rynek produkuje tylko około 10% własnej żywności co wiąże go z uzależnieniem od towarów importowanych. Możliwość które daje mięso z probówki przyczyni się do wzbogacenia kraju i zrezygnowania z produktów eksportowych, chociażby naszych  kurczaków. Budzi to pewne obawy takie jak lokowanie nadpodaży mięsa na rynku europejskim a co za tym idzie presja cen. Z drugiej strony hodowla zwierząt coraz częściej przestaje być opłacalna co skłania do refleksji o przyszłości rolnictwa. Kto wie, może wkrótce i na rynku polskim pojawi się pierwsze mięso z probówki?

Źródło: kipdip.org.pl

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x