Polska żywność przyszłością eksportu

  • dodano: 16.04.2018
  • przez: Aleksandra Wieremczuk

W dniu 12 kwietnia br. odbyło się spotkanie w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, którego głównym przedmiotem było omówienie wsparcia eksporterów polskiej żywności w zdobywaniu rynków zagranicznych. Przewodniczącym spotkania był Sekretarz Stanu Jacek Bogucki, który podkreślał, że podstawą do zwiększenia wartości eksportu polskich produktów rolnospożywczych jest zbudowanie silnej marki polskiej żywności, co wydaje się znacznie trudniejsze niż pozyskanie nowych rynków zbytu.

W spotkaniu udział wzięli również przedstawiciele polskich firm eksportujących żywność, organizacji branżowych oraz administracji rządowej. Spotkanie miało na celu przede wszystkim przybliżenie problemów związanych z barierami w dostępie do rynku zbytu czy też jakie są przeszkody związane z wejściem na rynki przedstawionych bezpośrednio ze strony eksporterów i przedsiębiorców.

Wiceminister Bogucki podkreślał, że promocja polskiej żywności powinna znaleźć swój zasięg przede wszystkim na rynkach odległych, ponieważ można tam uzyskać tam większą marżę, a tym samym większe dochody. Takie rozważania na temat eksportu są najbardziej perspektywiczne pomimo trudności z rozpoczęciem tam sprzedaży.

Spotkanie zorganizowane zostało zarówno z aktywności stron przedsiębiorców, jak i również ze strony rządowej. Pozwoli ono na wprowadzenie nowych zasad, które pozwolą szybciej rozwiązywać problemy, które spotykają na swojej drodze eksporterzy. Jacek Bogucki podkreślił, że jako jednostka rządowa chcą pomóc, przede wszystkim w otwarciu rynków i zwiększeniu zasięgi eksportowego.

Przewodniczący Stałego Komitetu Rady Ministrów Jacek Sasin również zadeklarował chęć współpracy i podkreślał, że przede wszystkim liczą się oczekiwania eksporterów i przedsiębiorców, że jest otwartość na wszystkie sugestie i wszystkie postulaty znajdą swoje praktyczne zastosowanie w działaniach rządu.

W spotkaniu uczestniczyli także przedstawiciele z innych instytucji, które wpływają na ułatwienie działań polskich eksporterów. Wśród nich był główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk, który mówił po krótce rolę Inspekcji Weterynaryjnej w pozyskiwaniu pozwoleń na eksport produktów mięsnych na kolejne, nowe rynki na całym świecie. Głos zabrał też Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa, który podkreślał, że trwają intensywne prace nad otwarciem kolejnych granic dla polskich owoców.

Kwestią związaną z promocja przedstawili zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz Prezes Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu Tomasz Pisula. Zachęcali do brania udziału w kampaniach, do prezentowania się na targach, i że wszystkie szczegóły z tym związane znajdują się w zakładce Promocja na stronie Ośrodka.

Źródło: www.minrol.gov.pl

 

źródło: pixabay.com

W bieżącymnumerze 6/2018

  • Niemile widziani goście w kukurydzy
  • Rzepak gotowy do zbioru
  • Potęga glifosatu
  • Do tańca i do… ciężkiej roboty
  • Wilgotność pod kontrolą
  • Kiedy nabór na młodych rolników?
  • Od koszenia po prasoowijanie
  • Żniwna szkoła
  • Litewskie zboże w silosach BIN
  • Mistrz oszczędności i wydajności
Agro Profil magazyn rolniczy nr 6/2018

Zapisz się do naszego newslettera