czwartek, 25 kwietnia, 2024
spot_imgspot_img

PIORIN: nowe zagrożenie dla kukurydzy

spot_img

Pantoea stewartii subsp stewartii to duże zagrożeniem dla upraw kukurydzy w Europie. Jest bakterią rodzimą dla Ameryki. Występuje ona w Ameryce Północnej (USA, Kanada, Meksyk), Środkowej (Kostaryka i Portoryko) i Południowej (Argentyna, Boliwia, Gujana i Peru), Afryce (Benin, Togo) i Azji (Filipiny, Indie, Korea i Malezja).

 

W Europie jej obecność wykryta jest na Ukrainie i we Włoszech. W 2018 roku wykryto dwa jej ogniska. W 2013 roku porażone przez P. stewartii subsp. stewartii nasiona kukurydzy pochodzące z Polski przechwycono we Włoszech. Nasiona wyprodukowane i rozmnażane były we własnym gospodarstwie a pochodziły z materiału nasiennego zakupionego we Francji w 2007r. Nasiona z porażonej partii wykorzystane zostały jako pasza dla zwierząt. W pozostałych partiach nie stwierdzono występowania bakterii. W trakcie badań prowadzonych przez laboratoria PIORiN od 2012 r., w próbkach nasion kukurydzy wyprodukowanego na terytorium Polski nie stwierdzono występowania tej bakterii.

 

Żywiciele bakterii

Kukurydza (Zea mays) jest najważniejszym żywicielem bakterii, przy czym szczególnie wrażliwa jest kukurydza cukrowa. Porażane są również kukurydza koński ząb, kukurydza twarda, kukurydz mączysta i kukurydza pękająca. Innym żywicielem jest trawa z gatunku Setaria pallidefusca, pojedynczo patogena stwierdzano na chlebowcu różnolistnym (Artocarpus heterophyllus), dracenie Sandera (Dracaena sanderiana), Tripsiacum dactyloides, Zea maxicana oraz generalnie na roślinach z rodziny traw (wiechlinowatych) (Poaceae). W krajach Unii Europejskiej patogen ten podlega obowiązkowi zwalczania.

W Ameryce Północnej głównym wektorem patogena są chrząszcze z gatunku Chaetocnema pulicaria (Coleoptera, Chrysomelidae). Na większe odległości gatunek tej jest przenoszony wraz z porażonym ziarnem kukurydzy.

 

Dalszy rozwój patogena

Przypadek przechwycenia patogena we Włoszech w nasionach kukurydzy, które pochodziły z Polski wskazuje że  możliwy jest rozwój tego gatunku w naszym kraju. Natomiast brak dalszych wykryć tej bakterii w Polsce oznacza, że nie nastąpiło jego zadomowienie w naszym kraju i obecnie nie występuje. Wynika to prawdopodobnie z faktu nie  występowania w Polsce wektora Chaetocnema pulicaria oraz nieodpowiednich (zbyt chłodnych) warunków klimatycznych niezbędnych do rozwoju patogena. Najważniejsze jest, żeby do siewu stosować wyłącznie nasiona kukurydzy wolne od P. stewartii subsp. stewartii.

źródło piorin, fot. firmowe

Joanna Trzymkowska
Joanna Trzymkowska
Z rolnictwem związania jestem od najmłodszych lat. Swoje pierwsze doświadczenia zdobywałam w rodzinnym gospodarstwie. Skończyłam studia rolnicze i dalej rozwijam rolnicze pasje.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x