piątek, 18 czerwca, 2021

Ile gazów z gospodarstwa?

-REKLAMA-
-REKLAMA-

Temat emisji gazów cieplarnianych rozumianych jako uboczny efekt działalności rolno – hodowlanej od dłuższego czasu wzbudza wiele emocji. A w kontekście bliskiej już realizacji założeń Europejskiego Zielonego Ładu sprawa nabiera szczególnej wagi. Dlatego informacja o tym, że trwają prace nad pierwszym w Polsce i jednym z pierwszych w Europie, kalkulatorów emisji gazów cieplarnianych z produkcji zwierzęcej może budzić nadzieje na uporządkowanie, a w efekcie nawet na rozwiązanie problemu.  

Odpowiedni dobór metod

Kalkulator to program komputerowy do doboru metod redukcji emisji i szacowania ich efektywności. Służyć ma też ocenie kosztochłonności dla potrzeb certyfikowania systemu produkcji wieprzowiny QAFP i wołowiny QMP. Docelowo system ma objąć pogłowie około 500 DJP (czyli tzw. dużych jednostek zwierząt), a także obszar blisko 1000 hektarów użytków rolnych utrzymywanych i uprawianych z wykorzystaniem metod przeciwdziałających zmianom klimatu.

Dzieło branżowych specjalistów

System opracowuje konsorcjum składające się ze specjalistów  reprezentujących Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, a także Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Podporą realizacyjną projektu jest Instytut Zootechniki w Balicach. Natomiast Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa objęła go swoim dofinansowaniem. 

Źródło: Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego 
Foto: Pixabay 

-REKLAMA-
Robert Gorczyński
Robert Gorczyńskihttps://agroprofil.pl/
Działa na styku: instytucje, organizacje, problemy rolników. Zafascynowany etosem pracy rolnika, tradycjami i kulturą polskiej wsi.

Napisz komentarz

Dodaj odpowiedź

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Podobne artykuły

Fluorescencyjne ziemniaki, które sygnalizują stres w roślinie

Czy da się wykryć stres u rośliny nie uszkadzając jej? Jak się okazuje istnieje taka możliwość. Zespół naukowców z Wydziału Rolnictwa, Żywności i Środowiska...

4,8 miliona ton żywności na śmietniku!

Dlaczego marnujemy aż 4,8 miliona ton żywności rocznie? Jak powstrzymać się od zbędnych zakupów jedzenia? Jak ograniczyć straty w rolnictwie i przetwórstwie? Czy są...

Gorąca noc na zachodzie i wybrzeżu [POGODA]

Po bardzo ciepłym, miejscami upalnym dniu noc już w całym kraju będzie ciepła. Najchłodniej na Warmii, Mazurach, Podlasiu, Lubelskim, Podkarpaciu i wschodzie Mazowsza- tu...

Śledź nas

22,331FaniLubię to
395ObserwującyObserwuj
7,780SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły