piątek, 29 marca, 2024
spot_img

Światowe ceny żywności rosły w styczniu ósmy miesiąc z rzędu

spot_img

Indeks cen żywności FAO, który odzwierciedla międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w styczniu wynik 113,3 pkt. Oznacza to wzrost miesięczny o 4,3% i najwyższy poziom od lipca 2014 roku.  Oznacza to, że światowe ceny artykułów spożywczych (indeks FAO) rosną systematycznie od maja 2020 roku. Dalszy wzrost indeksu cen żywności był konsekwencją dużo wyższych cen zbóż, olejów roślinnych oraz cukru i  niewielkiego wzrostu cen przetworów mlecznych oraz mięsa.

Indeks cen żywności FAO:

Notowania poszczególnych subindeksów FAO:

Indeks cen zbóż wzrósł o 7,2% od grudnia i był to siódmy miesięczny wzrost indeksu z rzędu. Międzynarodowe ceny kukurydzy znacznie wzrosły, o 11,2% w styczniu, o 42,3% powyżej poziomu ze stycznia 2020 r. Odzwierciedla to coraz bardziej ograniczoną podaż globalną przy niższych niż wcześniej oczekiwano szacunkach produkcji i zapasów w Stanach Zjednoczonych oraz znacznych zakupach dokonywanych przez Chiny. Obawy dotyczące deficytu opadów w Ameryce Południowej i tymczasowe wprowadzenie rejestrykcji eksportowych kukurydzy przez Argentynę zwiększyły presję na wzrosty, podnosząc międzynarodowe ceny kukurydzy do najwyższego poziomu od połowy 2013 r. Wśród innych zbóż ceny jęczmienia wzrosły w styczniu o 6,9%, czemu sprzyjał mocniejszy popyt i wzrost cen kukurydzy, pszenicy i soi, podczas gdy ceny sorgo pozostały stabilne. Ceny pszenicy również zanotowały mocne wzrosty w styczniu (+6,8%), na co wpłynęła wysoka cena kukurydzy, a także silny globalny popyt i oczekiwania na zmniejszenie sprzedaży Federacji Rosyjskiej od marca 2021 r. (cło eksportowe podwoi się do 50 eur/t).

Indeks cen olejów roślinnych wzrósł w styczniu o 7,7% i osiągnął najwyższy poziom od maja 2012 roku. Produkcja oleju palmowego zarówno w Indonezji, jak i Malezji okazała się niższa niż wcześniej oczekiwano z powodu nadmiernych opadów deszczu oraz, w przypadku Malezji, ciągłego niedoboru migrującej siły roboczej. Międzynarodowe notowania oleju palmowego wzrosły do 8,5-letniego szczytu. W międzyczasie międzynarodowe ceny oleju sojowego rosły ósmy miesiąc z rzędu, napędzane zmniejszoną dostępnością nasion i przedłużającymi się strajkami w Argentynie.

Indeks cen produktów mlecznych wzrósł w styczniu o 1,6%, co jest ósmym z rzędu wzrostem miesięcznym. Stanowi to wzrost o 6,9% powyżej wartości wskaźnika w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. W styczniu notowania cen masła i pełnego mleka w proszku wzrosły, czemu sprzyjały duże zakupy Chin w następstwie zbliżających się świąt noworocznych w tym kraju i sezonowo niższych dostaw eksportowych w Nowej Zelandii. Notowania cen na odtłuszczone mleko w proszku również wzrosły, pod presją dużego popytu importowego na dostawy spot oraz opóźnionej działalności produkcyjnej w Europie Zachodniej. Z kolei ceny sera spadły nieznacznie w porównaniu z rekordami odnotowanymi w grudniu 2020 r. ze względu na ograniczoną sprzedaż wewnętrzną w Europie, w połączeniu ze wzrostem zapasów w Stanach Zjednoczonych.

Indeks cen cukru wzrósł o 8,1% w styczniu po wyraźnym wzroście w poprzednim miesiącu. Wzrost cen wynikał głównie z obaw o niższą podaż światową w sezonie 2020/21 w następstwie pogorszenia się perspektyw upraw w Unii Europejskiej, Federacji Rosyjskiej i Tajlandii oraz ze względu na bardziej suche niż normalne warunki pogodowe w Ameryce Południowej.

Indeks cen mięsa wzrósł o 1,0% w styczniu, ale jego całoroczna średnia była o 7,3% niższa niż rok wcześniej. Międzynarodowe notowania cen dla wszystkich rodzajów mięsa wzrosły w styczniu, przy czym najbardziej drożało  mięso drobiowe, szczególnie w przypadku pochodzenia brazylijskiego. Jest to uwarunkowane rosnącym globalnym popytem importowym, podczas gdy wybuchy ptasiej grypy ograniczył eksport drobiu z kilku krajów europejskich. Pomimo wysokich zakupów dokonywanych przez Chiny w okresie poprzedzającym obchody Nowego Roku w tym kraju, notowania cen wołowiny i wieprzowiny wzrosły tylko nieznacznie, ponieważ światowe dostawy pozostawały adekwatne do popytu.

Andrzej Bąk – eWGT
Źródło: FAO

Agro Profil
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze. Agro Wydawnictwo powstało w styczniu 2016 roku i od tego czasu regularnie przekazuje polskim rolnikom wiedzę ułatwiającą prowadzenie nowoczesnego gospodarstwa. Każdego roku Magazyn Agro Profil uczestniczy w wielu wydarzeniach branżowych - między innymi Agro Show, Agro Tech Kielce, Polagra Premiery, Agro-Park, Targi Książki i wielu innych. Wydawnictwo współpracuje z wieloma pracownikami naukowymi takich placówek jak np. Instytut Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu czy też Politechniki Bydgoskiej.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x