czwartek, 28 marca, 2024
spot_img

Ceny na rynku bydła. Oznaki stabilizacji czy kulminacji?

spot_img

Ceny oferowane przez krajowe punkty skupujące są na stabilnym i bardzo wysokim poziomie. Spowodowane jest to przez zwiększony popyt na polską wołowinę przy relatywnie niskiej podaży. Dobrą passę w skupach umacnia zbliżający się sezon grillowy. Nie jest to jednak koniec tendencji wzrostowej, która trwa od kilku miesięcy. Szalejący ASF i HPAI sukcesywnie przyczynia się do likwidacji dużych ilości żywca na rynku. Mała podaż mięsa, szczególnie drobiowego sprawia, że ceny surowca szybują w górę przez co konsumenci chętniej sięgają po wołowinę. Odbudowa pogłowia stada świń i drobiu zajmie dłuższą chwilę. W tym przejściowym okresie na polskich stołach królować będzie wołowina co przyczyni się do atrakcyjnych cen na rynku.

Jakie ceny widnieją na krajowym rynku?

W dniach 11.04-18.04. 2021 r. cena zakupu żywca wołowego wzrosła. Skupowano go po 7,04 zł/kg. Cena ta była o 2,5% wyższa w porównaniu do zeszłego tygodnia o 20,7% wyższa niż przed rokiem.

W zakładach mięsnych w drugim tygodniu stycznia ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 14,09  zł/kg, o 1% mniej niż tydzień temu.

Najmłodsze byczki 8-12 miesięczne w ciągu tygodnia potaniały o 0,4%. W raporcie kilogram wagi żywej kosztował 7,06 względem 7,09  z zeszłego tygodnia. Cena ta jest wyższa o 13,2% w stosunku do miesiąca przed  i o 14% wyższa niż rok temu.

Byki 12-24 miesięczne kontynuowały wzrost cen sprzed tygodnia. Wyceniane były na 7,67 względem 7,55 zł/kg z zeszłego tygodnia. W porównaniu do analogicznego okresu 2020 ich cena jest wyższa o 20,9%.

Najstarsze byki <24 msc znacznie podrożały. W skupie za w.ż otrzymać było można 7,67 zł. W stosunku do zeszłego roku ich wartość jest wyższa o 22,8%

Cena krów wzrosła o 2,1%. Za kilogram wagi żywej można było uzyskać 5,62 zł, o 12 gr więcej niż ostatnio. Ich wartość była wyższa o 19 % w porównaniu do zeszłego roku.

Jałówki nieznacznie potaniały. Cena za kilogram w.ż wynosiła 7,24 zł/kg. W porównaniu do analogicznego okresu z zeszłego roku ich obecna cena kształtuje się na poziomie o 16,7% wyższym.

Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 13,09-14,40 zł/kgjałówek: 13,97 zł/kg a krów: 11,54 zł/kg.

* – jest to cena netto (bez VAT) zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni pełnowartościowy żywiec wołowy na bazie franco zakład. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.) niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone.
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona, 
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW) 
 
            

źródło: gov.pl
zdj:pixabay.com

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x